onsdag 17. februar 2010

Veksthormoner og litt tanker rundt det.

Poden er ikke akkurat av de største barna, han vokste fint frem til han var 1 år , etter det sluttet han å følge kurven sin. Han har tatt mye tester, vært på Ul osv uten at man finner noe galt. Nå er det da snakk om veksthormoner, eller det har vært snakket om siste året.
Men man begynner aldri med veksthormoner før barnet har bikket 4år, så når Kasper fyller 4 år blir det tur til Rikshospitalet for å ta en del prøver. Så får vi se hva de bestemmer seg for. Barnelegen til Kasper mener at han nok må begynne med det men vi foreldre er fryktelig skeptiske. Det e rmyeå ta hensyn til , så vi må nok sette oss grundig inn i det fra alle sider før vi bestemmer oss for hva vi skal gjøre.


Hva er mangel på veksthormon?
Veksthormon produseres av hypofysen, som befinner seg midt i hodet under hjernen. Derfra skilles veksthormon ut i blodet i korte perioder i løpet av døgnet.

Barn produserer relativt mye veksthormon. Produksjonen når en topp i pubertetsalderen, reduseres deretter i voksen alder og blir mindre jo eldre man blir.

Veksthormoners virkning
Veksthormon har en rekke forskjellige virkninger i kroppen. Det er, som navnet antyder, viktig for lengdevekst i barneårene, men det påvirker også andre kroppsfunksjoner. Blant annet stimuleres oppbygging av muskler og bein samt nedbryting av fettvev.Mangel på veksthormon hos barn og voksne
Mangel på veksthormon er en tilstand som karakteriseres ved at kroppens egen produksjon av veksthormon er nedsatt. Det vanligste hos barn er at de har isolert mangel på veksthormon, men nok av andre hormoner. Vi kjenner ikke årsaken til dette.

Hos voksne derimot er årsaken oftest at hypofysen er skadet av en svulst eller av behandlingen av svulsten. Resultatet blir da at det vanligvis ikke bare blir mangel på veksthormon, men også på andre hormoner som hypofysen produserer.

Diagnostisering
For å diagnostisere mangel på veksthormon brukes et stoff som påvirker hypofysen til å skille ut veksthormon, f.eks. insulin eller arginin. Deretter måles innholdet av veksthormoni blodet. Hvis det måles en lav verdi, kan dette klassifiseres som mangel på veksthormon.

Symptomer
Mangel på veksthormon gir seg ofte utslag i at barnet vokser langsommere enn vennene. Noen barn har også litt mer fett, såkalt valpefett.

Hos voksne reduseres muskelmengden mens fettmengden øker, spesielt over magen. Fettstoffene i blodet påvirkes negativt. Voksne pasienter kan ha dårligere livskvalitet.

Behandling
Hensikten med behandlingen med veksthormon er å erstatte hormonet som mangler og prøve å etterlikne den friske kroppens måte å produsere veksthormon på. Derfor får pasienten injeksjoner av hormonet hver kveld fordi et normalt individ produserer mest veksthormon om natten. De som behandles i barneårene, får ofte veksthormon til de er ferdig utvokst.


Hvordan behandles mangel på veksthormon?
Behandlingen består av daglige injeksjoner med veksthormon

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar